• XXV FESTIVAL INTERNACIONAL ESCOLAR DE LAS SECCIONES BILINGUES EN ESLOVAQUIA
          • XXV FESTIVAL INTERNACIONAL ESCOLAR DE LAS SECCIONES BILINGUES EN ESLOVAQUIA

          • Llegó la gran semana para el alumnado del Gymnázium Park Mládeže 5 en Košice. Después de haber ganado el Festival Nacional de Teatro celebrado en Košice durante el mes de febrero, nos hemos trasladado a la capital polaca, Varsovia, para representar nuestra obra ganadora, Cementerio de Automóviles, de Fernando Arrabal en este certamen internacional.

            El festival se celebró entre los días 22 y 26 de abril de 2024. Además de poder disfrutar de las distintas representaciones protagonizadas por alumnos de República Checa, Polonia, Bulgaria, Rumanía y Hungría, tuvimos la oportunidad de conocer en profundidad la ciudad adentrándonos en su ciudad vieja reconstruida tras la guerra, conocer el museo del Levantamiento de Polonia o pasear por la Varsovia del compositor Chopin, junto con su museo donde tuvimos la ocasión de escuchar su música y conocer detalles de su vida.

            Ha sido una experiencia enriquecedora y motivadora para seguir haciendo teatro, para seguir representando y crear mundos imaginarios con los que conquistar al público.

            Le agradecemos enormemente su trabajo, esfuerzo y dedicación a nuestros alumnos del Gymnázium Park Mládeže 5:

            • Emma Sophie Samselyová (V.SA)
            • Diana Slavkovská (V.SA)
            • Alena Beneová (II.SB)
            • Ina Paľová (V.SA)
            • Matúš Popovič (V.AA)
            • Nina Šablová (II.SB
            • Vivien Laura Szöke (III.SA

             

            (Fernando Estévez Crespillo, Juan Martín Gimeno)

            Medzinárodný festival školského divadla španielskych bilingválnych sekcií

            V dňoch 22. 4. – 26 .4. prebiehal Medzinárodný festival školského divadla španielskych bilingválnych sekcií, ktorý bol dôležitý aj pre študentov nášho gymnázia. Po tom, čo sme vyhrali Divadelný festival španielskych bilingválnych sekcií, ktorý sa konal vo februári v Košiciach, sme sa teraz presunuli do hlavného mesta Poľska -Varšavy, aby sme mohli zahrať naše víťazné predstavenie s názvom “Cementerio de Automóviles“ od Fernanda Arrabala.

            Na tomto medzinárodnom podujatí sme si vychutnali predstavenia študentov z Česka, Poľska, Bulharska, Rumunska a Maďarska. Zároveň sme mali možnosť spoznať mesto a jeho historické centrum. Navštívili sme múzeum Varšavského povstania a múzeum skladateľa F. Chopina, kde sme mali príležitosť detailnejšie spoznať jeho život a vypočuť si jeho hudbu.

            Táto cesta bola pre nás veľkým a obohacujúcim zážitkom, ktorý nás motivuje k pokračovaniu vytvárania imaginárnych svetov, ktorými môžeme dobyť publikum.

            (Fernando Estévez Crespillo, Juan Martín Gimeno)

        • Logo ekonomickej olympiády
          • Celoštátne kolo Ekonomickej olympiády

          • Celoštátne kolo Ekonomickej olympiády sa uskutočnilo štvrtok, 25. apríla 2024 v priestoroch hotela Devín v Bratislave. Z našej školy boli v celoštátnom kole dvaja študenti: Jozef Teplický a Samuel Malík, obaja z IV.AA. Z celého Slovenska súťažilo v tomto 7. ročníku olympiády viac ako 10 tisíc študentov stredných škôl, z ktorých 50 najlepších sa stretlo v celoštátnom kole. Vo výsledkovej listine 50 najlepších sa Jozef umiestnil na 24. a Samuel na 31. mieste.

            Okrem súťaže pre študentov bola pre pedagógov predpoludním pripravená prednáška s názvom „Verejné financie v najhoršom stave v EÚ, ako z toho von?“, ktorú viedol Richard Vilkus z INESS. Popoludní v rámci programu bola diskusia o úspechoch podnikateľa z viacerých uhlov pohľadu s Radovanom Ďuranom z  INESS, Ivanom Hlavenkom z PwC Slovensko a Marcelom Horváthom z Tepede.

            Program pokračoval vyhlásením prvej desiatky finalistov a odovzdaním cien. Ocenení boli všetci top 10 finalisti, no prví traja sa získali notebook značky Lenovo, smartfón Samsung Galaxy a čítačku elektronických kníh PocketBook. Ceny by mohli byť aj motivácou pre záujemcov o súťaž v 8. ročníku EO, ktorých veríme na našej škole budeme mať aj v budúcom školskom roku.

            (SB)

        • Celoštátne kolo SOČ
          • Celoštátne kolo SOČ

          • 46. ročník celoštátnej prehliadky SOČ

            pod záštitou

            Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky a

            Strednej odbornej školy veterinárnej v Nitre

            V dňoch 24. – 26. 04. 2024 sa konal v Nitre 46. ročník celoštátnej prehliadky SOČ v Nitre. Stredoškolská odborná činnosť je veľmi atraktívna príležitosť pre talenty žiakov, kde môžu prejaviť svoj potenciál v rámci experimentovania, bádania, stimulovania tvorivého a kritického myslenia.

            Našu školu veľmi pekne reprezentovali Alexandra Spišáková z III.AA triedy a Štefan Proň z III.SB triedy, ktorí vo svojich odboroch získali veľmi pekné 6. miesto.

            Srdečné blahoželanie k veľkému úspechu patrí Ivane Moravskej z III.C triedy, ktorá v tvrdej konkurencii v odbore biológia sa umiestnila na 3. mieste a zároveň získala cenu Rektora Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

            Všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme a ďakujeme za ich reprezentáciu na celoštátnej prehliadke SOČ.

            (NE)

        • Misia vysokoškolského vzdelávania
          • Misia vysokoškolského vzdelávania

          • V piatok, 19. apríla 2024, sme na škole prijali Misiu vysokoškolského vzdelávania, ktorú pripravilo Veľvyslanectvo Španielska prostredníctvom Úradu atašé pre kultúru a vzdelávanie, Inštitútu Cervantes, ICEX a Ekonomickej a obchodnej kancelárie Španielska v Bratislave, ktorej súčasťou bola aj návšteva štyroch španielskych univerzít.

            Konkrétne nás navštívili zástupcovia dvoch verejných vysokých škôl - Universidad de Oviedo https://www.uniovi.es/ a Universitat Jaume I https://www.uji.es/ a dvoch súkromných vysokých škôl ​​- Universidad San Jorge https://www.usj.es/ a Katolícka univerzita v Murcii https://www.ucam.edu/. Zástupcovia každej univerzity oboznámili žiakov tretieho, štvrtého a piateho ročníka španielskej bilingválnej sekcie o akademickej ponuke univerzitných titulov, ako aj o tom, ako funguje prijímacie konanie. Ďalej porozprávali žiakom, ako sú rozmiestnené rôzne univerzitné kampusy a čo jednotlivé mestá ponúkajú (ubytovanie, voľný čas, cestovanie atď.).

            Najzaujímavejšou časťou pre našich žiakov bola informácia o možnosti získať rôzne štipendiá, či už ako absolventi španielskej maturity - bachiller alebo za športové zásluhy. Vážime si čas, ktorý nám venovali, a veríme, že v budúcnosti budeme môcť pokračovať v spolupráci.

            (TO)

        • Krajské kolo chemickej olympiády
          • Krajské kolo chemickej olympiády

          • Dňa 11. 4. 2024 náš študent Jakub Hreha z III.SB reprezentoval našu školu na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach v krajskom kole chemickej olympiády.

            Na jubilejnom - 60. ročníku krajského kola CHO sa stal úspešným riešiteľom.

            Ďakujeme a blahoželáme k peknému úspechu!

            (GO)

        • „Plazy – morfológia tela a život plazov v prírode“
          • „Plazy – morfológia tela a život plazov v prírode“

          • „Plazy – morfológia tela a život plazov v prírode“

            Dňa 11. 04. 2024 sa trieda II.C zúčastnila prednášky o plazoch, ich morfológii, živote v prírode, fylogenéze a mimikrách. Prednáška bola spestrená zaujímavou prezentáciou s možnosťou priamo si pozrieť a chytiť rôzne druhy živých plazov.

            Prednáška bola realizovaná v rámci preberaného učiva učebného plánu ako prehlbujúca forma výučby.

            Prednášateľom s bohatými vedomosťami, skúsenosťami s plazmi a pútavým rétorickým prejavom bol RNDr. Igor Majlath, PhD. z PF UPJŠ v Košiciach.

            Prírodovedecká fakulta UPJŠ Košice


            (NE)

        • Výsledky celoslovenského kola olympiády v anglickom jazyku
          • Výsledky celoslovenského kola olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 8. 4. 2024 našu školu veľmi pekne reprezentovali na celoslovenskom kole olympiády v anglickom jazyku dve naše študentky: Barbora Madarasová zo IV.SA za kategóriu 2B a Alexandra Hudáková z V.AA za kategóriu 2C1.

            V tvrdej konkurencii Alexandra Hudáková získala pekné 6. miesto a Barbora Madarasová obsadila úžasné 1. miesto. Obom dievčatám gratulujeme a ďakujeme im za reprezentáciu na najvyššom štátnom kole.

            Sme na Vás hrdí.

            PK CJ

        • ÚSPECH Z OLYMPIÁDY VO FRANCÚZSKOM JAZYKU
          • ÚSPECH Z OLYMPIÁDY VO FRANCÚZSKOM JAZYKU

          • V dňoch 8. až 9. 4. 2024 sa v Bratislave konalo celoslovenské kolo olympiády z francúzskeho jazyka, kde nás v kategórii 2B reprezentoval Adam Bochin zo IV.SB triedy.

            V silnej konkurencii obstál vynikajúco, keď obsadil krásne 3. miesto.

            Gratulujeme a tešíme sa z úspechu!!!

            (MK)

        • Olympiáda podnikový hospodár
          • Olympiáda podnikový hospodár

          • Na celoslovenskom kole olympiády podnikový hospodár, ktoré sa bude ukutoční elektronickou formou dňa 25. 4. 2024 v čase od 8,00 do 17,00 nás budú reprezentovať traja študenti, ktorí postúpili zo školského kola:

            1. Andrej MEDVEC
            2. Ján STRHÁRSKÝ
            3. Viktória MACÁKOVÁ

            Držíme palce a tešíme sa na ďalšie pozitívne správy z olympiády podnikový hospodár. Všetci účastníci celoslovenského kola majú prijatie na EU v Košiciach bez prijímacích pohovorov.

            (SB)

        • Ekonomická olympiáda
          • Ekonomická olympiáda

          • Najlepší výsledok v krajskom kola ekonomickej olympiády za školský rok 2023/24 získal Jozef Teplický (1. miesto). Ďalší dobrý výsledok z našich študentov dosiahol Samuel Malík (3. miesto). Krajského kola sa zúčastnili aj ďalší naši študenti: Strhárský Ján (13), Kurpáš Matej (15), Tilková Nina (23), Medvec Andrej (54).

            Ďakujeme všetkým za prípravu a účasť v Ekonomickej olympiáde. Blahoželáme a sme veľmi potešení, že Jozef Teplický a Samuel Malík postúpili do celoštátneho kola. Držíme im palce a prajeme, aby si užili účasť medzi 50 najlepšími z 10700 súťažiacich celého Slovenska v Bratislave 25. apríla 2024.

            (SB)